Какво е
дигитален
маркетинг

Дигиталният маркетинг пренасочва бизнеси от ресторанти и търговия на дребно до жилищни и автомобилни индустрии към онлайн пространството.

Проучванията преди да се направи покупка се извършват онлайн и е важно всеки, който се занимава с търговия да осъзнае това днес и да имат качествено дигитално присъствие, за да останат пред или поне да се изравнят с конкуренцията. Необходимо е само инвестиране във време и разбиране на терминологията, за да знаете точно от какво се нуждае вашият бизнес за правилния дигитален преход.

Противно на моето очакване, не всеки знае колко са важни интернет и дигитализацията за всеки бизнес. Причините за неговото значение са безброй и всички те засягат потребителите / клиентите. Не говоря само за електронната търговия и онлайн пазаруването, но по-важното е как се е развил процесът на вземане на решения от потребителите. В проучване, проведено от Forbes през 2016 г., в което са анкетирани 250 търговци, става ясно, че повечето потребители днес пручват продукти онлайн, преди да направят покупка.

Това е тенденция, която ще продължи да се увеличава и за голяма част от малкия и среден бизнес бързият темп на развитие на технологиите може да бъде поразителен. Не всеки ще има време и ресурси, за да е в крак с всяка нова тенденция или технология, която излиза. Естествено, за да останат конкурентоспособни на пазара, фирмите ще започнат да търсят и да възлагат договори с агенции или да наемат IT или дигитален маркетинг специалисти. За съжаление има много хора, които биха могли да се възползват от собствениците на тези фирми, които не разбират цифровия свят и да ги подведат.

Една от причините за създаването на този уебсайт беше да се помогне на тези, които не разбират напълно и се страхуват от дигиталният свят, така че да могат да се чувстват по-комфортно, когато говорят с техния дигитален маркетинг или IT специалист, както и по този начин да избегнат да бъдат таксувани за ненужни или измислени услуги.

В Дигитални Славяни се стараем да инвестираме сериозно количество време и средства, опитвайки се да научим всичко възможно за дигиталната страна на маркетинга и все още се считаме за падуани, но ви уверяваме, че не е толкова трудно, колкото може да ви звучи.

Това не е първата индустрия, която прекомерно надписва сметките на хората, само защото нямат познания във сферата. Един такъв пример е когато се ходи в сервиз, за да обслужвате колата си. Има много истории на хора, които са си тръгвали с надценки за ремонт и части, които дори не са им били необходими.

Друг пример е от книгата на Майкъл Луис „Големият шорт“ (и едноименният фил), където дори професионални търговци на акции са били подмамени да купуват облигации, само защото не са разбрали напълно термини като MBS, CDO, Synthetic CDO и т. н. Можем да видим същата история тук, когато дигитална агенция отиде в местна месарница и започне да им казва, че ще им изгради реагиращ уебсайт с добра SEO, ниска степен на баунс рейт и ще им предостави отчети от Google Analytics за своите PPC кампании.

Създадохме кратка инфографика към тази статия с някои основни терминологии, с които се надяваме да помогнем и да се внесе известна яснота около дигиталния маркетинг и повече бизнеси да се почувстват уверени в своята дигитална трансформация.

Колкото повече хора знаят за дигитализацията, толкова по-малко ще се страхуват от нея и по-бързо ще напредваме, така че се надяваме, че повече дигитални агенции ще предоставят безплатна информация, за да помогнат на бизнеса да напредне в дигиталния свят.

Има и много безплатни онлайн курсове, които ще ви помогнат да разберете по-добре какво представлява дигиталният маркетинг и как работи. Най-добрият за начинаещи (и не само), който препоръчваме, идва от Google и се нарича The Digital Garage.

Надяваме се, че предоставената инфографика ще бъде полезна за всеки нов в дигиталния маркетинг. Дигитални Славяни ще продължим да предоставяме полезна информация в този блог, така че, моля, продължавайте да се връщате към този блог и коментирайте какво искате да видите тук и ние ще направим всичко възможно, за да ви го предоставим.

Leave a comment

Предпочитания за поверителност
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените предпочитанията си за поверителност. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на вашето изживяване на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.