кога е най-добре да се публикува в социалните медии

През 2020 г. и до 2021 г. социалните медии станаха по -важни от всякога като начин хората да поддържат мигновена връзка, да откриват нови тенденции и хобита и да бъдат в крак с актуалните събития.

Наложи се и бизнесът да им обърне повече внимание, за да процъфтяват в неочаквано бързата дигитална трансформация, а социалните маркетолози трябваше да се борят с преработване, тъй като обемът на активност и изискванията на потребителите се увеличаваха.

Имайки предвид това, не е изненадващо, че този преглед на най-добрите времена за публикуване в социалните медии показва много забележителни промени в данните за 2021 г. с увеличен и различен ангажимент между платформите и отраслите. Както фирмите така и техните клиенти непрекъснато се адаптираха по начина, по който работеха онлайн, което доведе до нови модели на взаимодействие и ангажираност в социалните медии. Тъй като много от нас продължават да усъвършенстват и преосмислят стратегиите си за 2021 г., тези данни могат да помогнат на търговците и маркетолозите да разберат как най-добре да се възползват от социалните медийни канали.

Данните са извадени в следствие на тясно сътрудничество с екип за наука за данни, за да бъдат прегледани констатациите и тенденциите в използването на социалните медии през последната година от 20 000+ клиенти на Sprout Social и да се разбере кога тяхното съдържание е било най-често и най-рядко ангажирано, разпределено по платформа и индустрия.

Изтъкнати са най-добрите времена за публикуване на всяка социална платформа, както и общите най-добри и най-лоши дни за публикуване. Използвайте тези данни, за да съобразите графика за вашия календар на публикуване или да ги използвате за идеи как да интегрирате тези констатации в собствения си анализ на пиковите часове за ангажиране на вашия конкретен акаунт.

най-добрите и ефективни времена за публикуване или постване във Фейсбук Facebook. Агенция за дигитален маркетинг Дигитални Славяни, Габрово, България.

източник: Sprout Social 

Кои са най-добрите времена за публикуване във Facebook

 • Най -добро време: вторник, сряда и петък от 9 до 13 ч.
 • Най -добрите дни: вторник, сряда, петък
 • Най-лошият ден: събота

Със статута на Facebook, като най-използваната платформа за социални медии в света, не е изненадващо, че през 2020 г. имаше практически денонощна ангажираност.

В сравнение с миналите години, през 2020 е имала малко напълно „неактивни“ моменти за Facebook. Уикендите, късно вечерта и по-рано сутринта показаха по-последователна ангажираност и станаха много по-подходящи времена за фирмите и техните публикации.

Имайте предвид, че показаните по-горе часове, са от данни в централното часово време на САЩ (UTC: -6:00), така че високата ангажираност, показана e рано сутрин, както и по нормалния работен ден в САЩ. Същото се отразява и в значителната глобална аудитория на Facebook. Това го прави подходяща платформа за всеки бизнес, който изпълнява международна стратегия.

Въпреки, че това може да звучи като почти огромно количество органично съдържание за планиране, запазването на тези пикови часове за това кога да публикувате във Facebook може да ви помогне да планирате ефективно календара си със публикации.

Кои са най-добрите времена за публикуване в Instagram
 • Най-доброто време: вторник 11:00 – 14:00, от понеделник до петък 11:00
 • Най-добрият ден: вторник
 • Най-лошият ден: неделя

През 2020 г. Instagram продължи да засилва нови функции като Reels, подобряване на Stories и натискане на откриването на страницата си Explore. Това го направи идеална платформа за публиката в социалните медии, за организации имащи проблеми с мерките за ограничения, за намиране и споделяне на нови хобита – нещо, което фирмите могат да използват, за да бъдат в крак с тези тенденции.

Подобно на компанията майка на Instagram, Facebook, най-добрите времена за публикуване в Instagram се разшириха през 2020 г. в сравнение с предишни години. Обедният ангажимент през делничните дни стана още по-плътен с най-високите часове на активност между 11:00 – 14:00, а вечерите и уикендите показват увеличени възможности за ангажираност.

Instagram е чудесно място където брандовете могат да разнообразят съдържанието си: да подсилите визуалната си идентичност с висококачествени снимки или да подчертаете усилията за графичен дизайн на вашата марка, като покажете това, което сте създали чрез съдържания, като например инфографика и отчети за данни. Instagram Live, подобно на своя колега във Facebook, избухна с популярност през 2020 г. като начин по който потребителите да се ангажират без това да изглежда принудено.

източник: Sprout Social 

най-добрите и ефективни времена за публикуване или постване във Туитър Twitter. Агенция за дигитален маркетинг Дигитални Славяни, Габрово, България.

източник: Sprout Social 

Кои са най-добрите времена за публикуване във Twitter

 • Най-добри времена: сряда от 9:00 до 15:00, от вторник до четвъртък от 9 до 11 часа
 • Най-добрият ден: сряда
 • Най-лошият ден: събота

През 2020 г. Twitter беше първият източник на информация за много потребители на социални медии по света. Като такава, платформата се фокусира силно върху новините и точността на информацията, със специфични тенденции в раздели за откриване на теми, посветени на тези текущи истории.

Пиковите часове на Twitter за ангажираност остават високи през всички делнични дни през 2020 г., като увеличените периоди на висока ангажираност преминават към вечерите. Това може да отразява непрекъснатото внимание към съобщаването на новини и актуализации, както и ролята на платформата, като място за забавление чрез популярни („вайръл“) туитове и мемета.

Въпреки че Twitter се отличава, като ресурс за най-актуалните новини през 2020 г., той все още е ключово място за клиентите, които лесно могат да получат директна връзка с фирми чрез разговори и хаштагове. Това означава, че наличието на стратегия за обслужване на клиенти е особено важно за платформата.

Тези области на фокус означават, че фирмите могат да имат множество, а понякога и конкурентни приоритети в Twitter. Прегледайте най-добрите времена, които посочваме, за да помогнете да определите кога трябва да се съсредоточите върху приоритизирането на публикуването на ново съдържание вместо да отделите ресурси за комуникации с клиенти.

Кои са най-добрите времена за публикуване в LinkedIn
 • Най -доброто време: от вторник до четвъртък от 9 до 12 ч
 • Най-добрите дни: вторник и сряда
 • Най-лошият ден: неделя

Активността в LinkedIn стана изключително последователна през цялата работна седмица, което не е изненадващо за тази социално ориентирана професионална платформа. По-малко вероятно е да погледнете съдържанието си в LinkedIn през уикенда, където ангажираността спада по-значително в сравнение с делничните дни, отколкото в другите социални мрежи, които разгледахме.

Като се има предвид доколко съдържанието на LinkedIn е съсредоточено върху професионалното лидерско мислене и израстването в кариерата, има смисъл, че по-голямата част от аудиторията се възползват максимално от това съдържание през работния си ден.

Въпреки че LinkedIn продължава да е по-специализирана от другите социални платформи, тя също така все повече се разклонява в това какви аудитории привлича. Освен, че е важна платформа за бизнес кампании и набиране на служители, LinkedIn става също толкова важен за широк кръг от популяризиране на съдържание.

най-добрите и ефективни времена за публикуване или постване във ЛинкдИн LinkedIn. Агенция за дигитален маркетинг Дигитални Славяни, Габрово, България.

източник: Sprout Social 

В следващите публикации идните няколко седмици ще обърнем внимание на най-подходящите времена за публикуване в социалните медии според различните индустрии. За да не пропуснете това съдържание се абонирайте за нашия безплатен бюлетин.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯТ БЮЛЕТИН
безплатно съдържание директно във вашият имейл

Leave a comment

Предпочитания за поверителност
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените предпочитанията си за поверителност. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на вашето изживяване на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.