Какво са KPI? Серия от публикации Избор какво да се измери

Най-важната част от определянето на KPI е изборът какво да се измери. Наистина не искате да сгрешите на този етап, но не се притеснявайте, това не е толкова сложно – просто се уверете, че измервате фактори, които ще окажат влияние върху поставените цели на вашата организация.

Често KPI са свързани с „преобразуване“ (conversions – конверсии). По време на рецесия конверсиите са по-важни от всякога, тъй като това може да се окаже разликата между постигане на целите ви или изправяне пред финансови затруднения в по-късен етап.

Като общо правило преобразуванията трябва да са специфични (т.е. лесно да се дефинират и измерват) и да са от голяма полза (напр. Потребител, попълващ формуляр за контакт при извършване на покупка).

Какво трябва да измерите

  • Количествено измерими показатели, които съответстват на целите на вашата организация. Това често ще бъдат продажби или възможни клиенти. Ако сега стартирате вашият бизнес или проект, може да е твърде рано за измерване на възможни клиенти, но винаги можете да измерите обхвата и ангажираността.
  • Водещи показатели. Водещ показател се използва от икономистите, за да се посочи по какъв начин се движи икономиката. Водещ показател е полезен за отчитане винаги, но особено по време на рецесия, тъй като може да покаже, че вашето време и усилия започват да оказват влияние, дори ако все още не са имали значителни резултати. Например можете да измервате колко хора са прекарали над 3 минути на вашия сайт, дори ако не са попълнили формата за контакт.

Какво не трябва да измервате

  • Неща, върху които не можете да повлияете. Ако не можете да го промените, няма смисъл да е KPI.
  • Суетни показатели. Класическият пример за показател на суетата е управляващ директор, който иска да бъде на върха на Google за ключова дума, която не осигурява трафик, който да превръща посетител в клиент.
Избор какво да се измери KPI серии Дигитални Славяни What to measure with KPI, Digital Slavs
Регистрирайте се за бюлетина на Дигитални Славяни за де не пропуснете нашата серия от публикации за KPI и как да имплементирате правилната стратегия уточняваща най-подходящите за вашият бизнес KPI.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯТ БЮЛЕТИН
безплатно съдържание директно във вашият имейл

Leave a comment

Предпочитания за поверителност
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените предпочитанията си за поверителност. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на вашето изживяване на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.