Какво са KPI? Серия от публикации KPI за специфичните дигитални канали

Някои KPI трябва да са специфични за определените дигитални канали, а други ще са свързани с общите бизнес цели. Много организации ще се нуждаят от KPI и от двата типа, за да измерват както ефективността на канала, така и въздействието, което то оказва върху общите цели. В по-големите организации различни служители или цели екипи ще управляват отделни канали, така че всеки трябва да се измерва отделно. В по-малък екип това може би ще бъде разделено по начин, който работи за вашия маркетинг микс.

Забележителното е, че по време на рецесия някои части от вашия маркетингов микс може да получат повече внимание от други, така че си струва да планирате приоритетите си в този случай и да определите подходящ ресурс.

Графиката по-долу показва примери за KPI и водещи индикатори за 6 типични цифрови маркетингови канала. Базирахме ги на клиент за електронна търговия, така че те се фокусират върху реализациите и приходите.

Важно е да се отбележи, че не всички канали имат еднакъв първичен KPI. Това е така, защото в този пример не всички канали вероятно ще имат пряко въздействие върху приходите / реализациите. Например може да е нереалистично да очаквате социалните медии да имат пряко въздействие върху приходите в зависимост от вашето предложение. Следователно основният KPI за социалните медии може да бъде „обхват“.

В примера от таблицата основният KPI за PPC е по-скоро цена на придобиване на клиент (CPA – cost per acquisition), отколкото приходи, тъй като приходите биха ни показали само част от картината. Всякакви големи промени в бюджета на PPC биха имали значително въздействие върху приходите, но това не би било индикация, че дейността на PPC се развива добре. По-добре е да се измери цената на придобиване на клиент (CPA), тъй като това изважда промени в бюджета от изчислението.

KPI за специфичните дигитални канали
Регистрирайте се за бюлетина на Дигитални Славяни за де не пропуснете нашата серия от публикации за KPI и как да имплементирате правилната стратегия уточняваща най-подходящите за вашият бизнес KPI.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯТ БЮЛЕТИН
безплатно съдържание директно във вашият имейл

Leave a comment

Предпочитания за поверителност
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените предпочитанията си за поверителност. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на вашето изживяване на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.