как да използваме маркетингова инфографика

Визуалните елементи се превърнаха в жизнената сила на съдържателният маркетинг (content marketing). По-голямата част от потребителите нямат желание да четат текстови блокове. Вместо това те са много по-ангажирани от добре разположена маркетингова инфографика.

Докато маркетолозите смятат инфографиката и визуалната среда като цяло, просто като за нещо привличащо очите на потребителите, това отношение започва да се променя.

Но как и защо фирмите трябва да проектират маркетингови инфографични шаблони, ние обясняваме в този блог.

Какво е маркетингова инфографика?

Хората реагират на визуалните стимули повече от слухова или информация придобита от опит. Инфографиката, която съчетава текст, визуални елементи, икони и данни, помага на потребителите да запаметят наученото.

Ето защо инфографиката за дигитален маркетинг, като примера вдясно, създава отлични инструменти за визуално обучение.

Това е важно да се запомни за бизнеси, които са взискателни към своят бюджет. Стойността на възвръщаемостта от създаването на една инфографика далеч надминава тази на направата й. С други думи възвръщаемостта на инвестицията е голяма.

Какви са видовете инфографики в маркетинга?

В маркетинга могат да се използват множество видове инфографики. Ето пет категории, които се използват най-често в маркетинговия свят:

 • Статистическа маркетингова инфографика – инфографика с много данни
 • Информационна маркетингова инфографика – текстови визуализации, които комуникират концепции
 • Инфографика фуния – визуални изображения, които дават общ преглед на проекти и срокове
 • Стратегическа инфографика – графика, която подчертава процесите в маркетинга
 • Инфографика за маркетинг в социалните медии – преназначена инфографика за споделена в социалните медии

Петте категории имат много припокриване една с друга. Например, статистическата инфографика вдясно може да бъде разделена на по-малки изображения, които да се споделят в социалните медии.

Сега, след като вече знаем какви видове маркетингови инфографики съществуват, следва да разберем как маркетолозите могат да ги използват в своите кампании?

Как се използват инфографиките в маркетинга на съдържание?

Можете да използвате инфографики в контент маркетинга по много начини и различни причини. По-долу сме изброили осем начина за използване на инфографики.

1. Визуална комуникация

Едно от най-важните приложения на инфографиката е за бизнес комуникация. Маркетинговият екип в една компания се занимава с много и най-различни дейности. Това претоварване от своя страна може да доведе до объркване на ролите и целите на екипа.

В много случаи, визуалният елемент може да помогне на екипната работа по-добре, от колкото би помогнала една видео среща или серия от имейли. Например, погледнете инфографиката вляво за стратегия, която ясно обяснява как да се използват данни за успех в тази компания занимаваща се с нестопанска цел.

Подробностите, включени в тази визуална инфографика, най-вероятно биха могли да бъдат предадени в двучасова Zoom среща. Но като инфографика тази информация е кратка, запомняща се и функционираща.

2. Визуализация на данни

Маркетинговите екипи се печелят от придобиването на данни за техните настоящи или бъдещи клиенти. Без данни маркетолозите не биха знаели кои са техните клиенти или как да се свържат с тях.

Колкото и вълнуващи да са данните обаче, предизвикателството е когато се опитате да споделите тези данни в смислена информация. Числата не винаги имат смисъл сами по себе си.

Комбинирайте обаче тези числа в диаграма, сложете икони, добавете етикети и воала, имате инфографика, която рисува ясна картина.

Например, това инфографично проучване на пазара използва икони и диаграми на понички, за да изобрази числа. Потребителят просто трябва да погледне визуалното, за да получи основната информация или тази която би го интересувала.

Данните могат да бъдат объркващи и дори отблъскващи, ако са представени сами. Когато те са включени в инфографика, те правят силно изявление.

3. Целеви страници

Създаването на целеви страници с висока конверсия винаги е било предизвикателство за търговците и маркетолозите. Искате да предоставите на потребителите необходимата информация, но не искате да ги претоварвате.

Постигането на баланс става по-лесно, когато използвате визуални изображения, които завладяват вашата аудитория и запазват интереса й към страницата.

Например тази инфографика за недвижими имоти дава на потребителя голямо количество информация. Но тъй като е смислена и привлекателна, графиката насърчава потребителя да остане на страницата.

Други отрасли могат да създават инфографики, за да покажат предимствата на своя продукт. Или да изобразят процеса на използване на тяхната услуга.

4.Публикации в блог

Инфографиката за дигитален маркетинг се използва заедно с публикации в блогове от доста време. Можете да използвате инфографика, за да обобщите публикацията си в блога. Това прави публикацията лесна за преглед.

Инфографиката може да се използва и като начин да примами читателите да останат на вашата страница. Поставете най-важните точки в инфографиката като така подканите потребителите да получат повече подробности, като прочетат публикацията.

 

5. Бюлетини

Маркетинговата инфографика е чудесно визуално средство за изпращане към вашата клиентска база данни. Докато имейл маркетингът все още е една арена, където текстът играе важна роля, визуалните ефекти могат да окажат голямо влияние върху клиентите.

Например списък, като този вдясно изглежда много по-добре като цветна инфографика, отколкото би имал като параграфи от обикновен текст.

6. Социални медии

Инфографиката за маркетинг в социални медии може да бъде чудесен начин за привличане на аудитория и увеличаване на броя на последователите.

Според направено проучване през 2019 за създаването на постове в социалните медии се твърди, че маркетолозите отделят най-много време за създаване на седмични публикации. И има причина защо.

Потребителите в социалните медии непрекъснато търсят съдържание, което да ги образова и подобрява живота им. За да улеснят този процес, маркетолозите е нужно да създадат повече инфографики.

Но това не означава да създавате инфографики всяка седмица.

Можете да разделите едно по-голямо визуално изображение на множество мини инфографики или да създадете хоризонтални визуализации, като примера по-долу, които не могат да бъдат кропнати на платформи като Twitter или LinkedIn.

За канали като LinkedIn и Instagram разделете инфографиката си на слайдшоу или публикация с няколко изображения. Това ще улесни потребителите да се ангажират с вашето съдържание.

Инфографиката може да се използва и за реклами. Използвайте същия процес на разделяне на графиката на по-малки изображения, които отговарят на зададения от платформата размер на рекламата.

7. Презентации

Направете вашите презентации, слайдове и слайдшоута по-ангажиращи и привлекателни, като използвате маркетингова инфографика.

Това е друг метод за преназначаване на инфографики. Трябва да споделите с екипа си информационен лист за организацията? Добавете инфографика, като тази в ляво в слайда на презентацията си.

Инфографиката може също така да помогне за разчупването на презентации по време на уеб семинари и курсове и да стимулира генерирането на нови последователи. Присъстващите ще намерят съдържанието за по-интересно и запомнящо се, ако използвате визуални изображения като инфографики.

8. Изграждане на препратки (backlinks)

Маркетолозите често постигат голям успех в изграждането на препратки чрез инфографики. Предлагането на сътрудничество с компания за създаване на инфографика дава стойност и на двете страни.

Какво е това което прави една добра маркетингова инфографика?

Вече знаете как да използвате инфографики, за да привлечете клиенти в B2B света. Но какво е това което прави една маркетингова инфографика качествена?

Ето шест прости принципа, които трябва да следвате:

 • Следвайте правилата за инфографичен дизайн – не изкривявайте данните, използвайте празно пространство около визуалните елементи и не претрупвайте графиката си.
 • Удовлетворете вашата маркетингова аудитория – имайте предвид аудиторията си, когато създавате графики; избягвайте жаргони, но включете CTA.
 • Представете данните под формата на разказ в инфографика – създайте визуални изображения, които разказват история и подкрепят вашето съобщение; това улеснява публиката да си припомни вашият бранд.
 • Изберете правилното оформление – има многобройни инфографични оформления, от които можете да избирате; изберете тези, които отговарят на вашето съобщение.
 • Проучете вашата стратегическа инфографика – винаги отделяйте време за проучване на вашата инфографика, преди да я създадете; намерете надеждни източници на данни и след това започнете да проектирате.
 • Изберете правилните диаграми – не всяка диаграма отговаря на целта на инфографиката; решете каква е целта на съобщението на диаграмата, преди да въведете вашите данни.

Следвайки тези правила, можете да проектирате запомнящи се инфографики и да конвертирате аудитории.

Заключение

Инфографиката за дигитален маркетинг има потенциал да привлече и задържи вниманието на аудиторията. Това е необходимо в онлайн светът, който е претъпкан със съдържание.

Инфографиката може да помогне на фирмата да се открои от тълпата, като направи публикациите в социалните медии, бюлетини и стратегии за обратна връзка по-ефективни.

Регистрирайте се за бюлетина на Дигитални Славяни за де не пропуснете нашата серия от публикации .
РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯТ БЮЛЕТИН
безплатно съдържание директно във вашият имейл

Leave a comment

Предпочитания за поверителност
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените предпочитанията си за поверителност. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на вашето изживяване на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.