Google актуализация на алгоритъм за продуктови описания и мнения

Google обяви нова актуализация на алгоритъма си за търсене, която свързана с обновяване на продуктовите описания и коментари. Тази актуализация е „предназначена за по-добро възнаграждение“ на коментари за продукти, които „споделят задълбочени проучвания, а не повърхностно съдържание, което просто обобщава куп продукти“, споделя говорител на Google пред Search Engine Land. Продуктови описания, написани по начин, който включва „проницателен анализ“, ще бъдат възнаградени, особено „съдържание, написано от експерти или ентусиасти, които познават добре темата“, казват от Google.

Актуализацията на алгоритъма за мненията за продукти на Google има за цел да популяризира съдържание с коментари, което е над и извън голяма част от шаблонната информация, която виждаме в мрежата. Google заяви, че ще популяризира този тип от мения за продукти в класирането си в търсачката.

Google няма директно да наказва уебсайтове с мнения за продукти с по-ниско качество, които имат „повърхностно съдържание, което просто обобщава куп продукти“. Ако обаче имате такова съдържание и установите, че класирането ви е понижено, тъй като друго, конкурентно съдържание се позиционира над вашето, то определено ще се почувства като наказание. Технически, според Google, това не е наказание срещу вашето съдържание, Google просто възнаграждава сайтове с по-проницателно съдържание за рецензии с класиране над вашето.

Тази актуализация трябва да въздейства само върху съдържанието за мнения на продукти, а не върху други видове съдържание.

От Google също заявиха, че това не е основна актуализация (core update). Това е самостоятелна актуализация, която те наричат ​​актуализация на мненията за продукти. Това е отделно от редовните основни актуализации на Google, споделят от самата компания. Въпреки това Google добави, че съветите, които първоначално дава относно основните актуализации, „относно създаването на качествено съдържание за тях също са от значение тук“. В допълнение към този съвет, Google предостави допълнителни насоки, специфични за тази актуализация.

„Основният фокус е върху предоставянето на контент на потребителите, който да осигурява проницателен анализ и оригинални възгледи и съдържание, написано от експерти или ентусиасти, които познават добре темата“, каза Google за тази актуализация. Това е подобен съвет на горепосочените препоръки за основна актуализация, но ето списък с „допълнителни полезни въпроси, които трябва да се вземат предвид по отношение на мненията за продукти“. Google препоръчва вашите описания за продукти да обхващат тези области и да отговорят на тези въпроси:

  • Изразявате ли експертни познания за продукти, където е подходящо?
  • Показвате ли какъв е продуктът физически или как се използва, с уникално съдържание, надхвърлящо предоставеното от производителя?
  • Осигурявате ли измерима информация за това как рподуктът се представя в рзлични ситуации на употреба?
  • Обяснявате ли как се отличава продукта от конкурентните такива?
  • Обръщате ли внимание на сравними/подобни продукти или да обясните защо определен продукт е по-добре да се ползва в дадена ситуация от друг?
  • Описани ли са предимствата и недостатъците на даден продукт въз основа на проучвания?
  • Описвате ли как продуктът се е развил от предишни модели или версии, за да осигури подобрения, да адресира проблеми или да помогне по друг начин на потребителите при вземането на решение за покупка?
  • Идентифицирате ли ключовите фактори за вземане на решения за категорията на продукта и как се представя продуктът в тези области? Например, прегледът на автомобила може да определи, че икономията на гориво, безопасността и управлението са ключови фактори за вземане на решение в тези област.
  • Описвате ли ключови качества за това как даден продукт е проектиран и техния ефект върху потребителите извън това, което казва производителят?

Google също посочва публикацията си в блога от по-рано тази година, наречена предоставяне към потребителите на по-добра информация за продуктите.

Тази актуализация е активна от Март/Април 2021. Google заяви, че актуализацията е актуална за описания на английски език в световен мащаб. От Дигитални Славяни на този етап не можем да предоставим информация кога тази актуализация ще е активна за български език, което от своя страна може да е предимство защото предоставя време да си актуализирате сайта.

Защо тази актуализация ви интересува? Ако вашият уебсайт предлага съдържание с преглед на продукти, ще искате да проверите класирането си, за да видите дали сте били засегнати.

В дългосрочен план трябва да се уверите, че ще описвате с много повече подробности и детайли съдържанието на продукти за преглед, така че то да е уникално и да се откроява от конкуренцията в мрежата.

Source: Search Engine Land

Регистрирайте се за бюлетина на Дигитални Славяни за де не пропуснете нашата серия от публикации .
РЕГИСТРИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯТ БЮЛЕТИН
безплатно съдържание директно във вашият имейл

Leave a comment

Предпочитания за поверителност
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените предпочитанията си за поверителност. Моля, имайте предвид, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на вашето изживяване на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.